Traditioneel diephuis

Straat Oude Koornmarkt
Locatie Oude Koornmarkt 64, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

is beschermd als monument Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit het vierde kwart van de 16de eeuw, doch aangepast en verbouwd.

Gecementeerde voorgevel, afgelijnd met deels gekrulde contour met laat-gotische inslag (zie Eiermarkt nummer 9). Behouden muurrankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels; oorspronkelijke maar gecementeerde kruiskozijnen op derde verdieping. Top geopend door middel van drielicht: dieper geplaatst middenluik (rechthoekig en afgekante hoeken: gecementeerde karbeeltjes(?), geflankeerd door kloosterkozijnen; ten slotte oculus.

Begane grond (eertijds met drie traveeën zie verankering), bekleed met fraaie houten winkelpui, gebouwd volgens bouwaanvraag van 1874 naar ontwerp van Ed. Scheepers voor juffr. De Mey.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1874#1051.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet