Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4459

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, uit de tweede helft van de 16de eeuw. J.B. Dehert liet in 1839 de kruiskozijnen van de eerste verdieping aanpassen. In opdracht van juffrouw J.C. De Mey, ‘brossier’ en ‘bimbelotier’ van beroep, bracht de aannemer Eduard Scheepers in 1874 de huidige winkelpui aan.

De gecementeerde en beschilderde krulgevel met laatgotische inslag, is qua type vergelijkbaar met het oudere de Groote Arent aan de Eiermarkt. Mogelijk opgetrokken uit (bak- en) zandsteen, is de opstand verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Op de tweede verdieping bleven de oorspronkelijke kruiskozijnen bewaard; deze van de eerste verdieping werden aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels. De vereenvoudigde, tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht. Kloosterkozijnen flankeren het lager geplaatste, rechthoekige middenluik met een latei op korbeeltjes; oculus in de topgeleding. De verankering en hoogte van de begane grond, wijzen op een oorspronkelijk drieledige pui, mogelijk met insteek. De huidige, klassieke houten winkelpui met zijportaal uit 1874, is samengesteld uit fijne pilasters en een entabelement met voluutconsoles, vanaf een plint uit blauwe hardsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1839#235 en 1874#1051.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203884 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit het vierde kwart van de 16de eeuw, doch aangepast en verbouwd.

Gecementeerde voorgevel, afgelijnd met deels gekrulde contour met laat-gotische inslag (zie Eiermarkt nummer 9). Behouden muurrankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels; oorspronkelijke maar gecementeerde kruiskozijnen op derde verdieping. Top geopend door middel van drielicht: dieper geplaatst middenluik (rechthoekig en afgekante hoeken: gecementeerde karbeeltjes(?), geflankeerd door kloosterkozijnen; ten slotte oculus.

Begane grond (eertijds met drie traveeën zie verankering), bekleed met fraaie houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4459 (geraadpleegd op ).