erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
44595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44595
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Deels vrijstaande villa in art-decostijl met voortuin afgesloten door een lage ligusterhaag en breukstenen hekpijlers, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1939. Gebouw met asymmetrische opbouw, met twee bouwlagen onder overstekend tentdak en uitspringende rechter travee met drie bouwlagen onder plat dak, afgewerkt met geglazuurde pannen. Opgetrokken uit platte gele baksteen met diepe horizontale voegen op een breukstenen plint, met markerende brede gepleisterde band en kordonlijst van bruine geglazuurde tegels ter hoogte van het vensterregister op de begane grond. Centraal inkomportaal met betegelde stoek ervoor en links geflankeerd door een halfronde plantenbak. Kenmerkende rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting van bruine geglazuurde tegels; beglaasde deur met ijzeren vulling en zijlichten met gestructureerd glas. Overhoeks venstertje op geprofileerde console op de bovenverdieping. Ruitvormig venstertje in de zijgevel van de uitspringende travee rechts. Voorts brede horizontale vensters met bewaard schrijnwerk en rolluiken; atypische gekoppelde rondboogvenstertjes op bovenste verdieping.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44595 (Geraadpleegd op 11-05-2021)