Weiveldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weiveldkapel

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht op deze locatie naast de spoorweg in 1837 door de Belgische Spoorwegmaatschappij ter vervanging van de oude kapel die moest verdwijnen voor het spoorwegtracé van de lijn Mechelen-Dendermonde. Een gedenksteen rechts van de deur vermeldt: "F. Roelandts/ pastor/ 1837". De vroegere Weiveldkapel was opgericht in 1681 te midden van het uitgestrekte Weiveld, op het kruispunt van verschillende veldwegen. Volgens literatuur was deze 17de-eeuwse kapel, onder meer in kaart gebracht in het meetingsboek van 1690 en de Ferrariskaart van 1771-78 onder de naam "Cappel van Vyfelt", al een herbouw van een nog ouder, minstens 16de-eeuws kapelletje waarvan het Mariabeeld met Kindje Jezus nog in de huidige kapel zou staan. Kapel opgeknapt door de wijk in 1986.

Bakstenen kapel op gecementeerde plint, van twee traveeën met kleine halfronde apsis met bekronende oculus, samen met het voorportaal onder één zadeldak gedekt met kunstleien en kruis vooraan. Portaal geflankeerd door bakstenen pilasters die een gepleisterd driehoekig fronton met opschrift: "Ave Maria" dragen. Zijgevels met blinde portaalgevel en twee rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling; aflijnende geprofileerde en gepleisterde band.

Interieur van het portaal met hoge beraapte plint en nog originele dubbele deur met tralies en deelzuiltjes, erboven geschilderde banderol met opschrift: "Onze Lieve Vrouw Middelares aller Genaden, b.v.o.". Binnenin rondboognis in vlakke omlijsting waarin vitrinekast met gestoffeerd houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kindje Jezus in een rozenkrans. Ernaast beeld van het Heilig Hart en de Heilige Familie.

• BOEYKENS G., Bijdrage tot de geschiedenis van Buggenhout,Buggenhout, 1970, p. 97.
  • SERVAES P., Onze Kapelletjes, Buggenhout, 1980.