Wiesbeekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wiesbeekhoeve

Beschrijving

Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Huidige volledig nieuwe hoeve iets dichter bij de straat ingeplant, met voortuin afgestoten door ijzeren hekken tussen nieuwe gemetselde pijlers. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.

Woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag met typisch dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, met dakvenster boven de rechter travee en nieuwe dakkapel links. Omlopende overstekende houten kroonlijst op uitgesneden consoles. Opgetrokken uit bruine en rode baksteen met verwerking van hardsteen voor plint, vensterdorpels en lateien en hoekstenen. Gemarkeerd rechter zijrisaliet afgewerkt met lisenen, met centraal dakvenster onder zadeldakje. Breed benedenvenster en drielicht op de bovenverdieping en in het dakvenster, arduinen lateien en boogvelden en panelen op de borstwering met typische sgraffitovulling met bloemmotieven. Schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten.

Deurrisaliet met getoogde deur met bovenlicht en behouden paneeldeur met beglaasd paneel en ijzeren vulling, erboven ijzeren balkonhek op voluutconsole en deurvenster met nieuw glas in lood; boogveld met sgraffitopaneel met bloemmotieven en jaartallen 1914-1915. Linker travee met twee- en drielichtsvensters onder boogvelden met dezelfde motieven.

Rechts achter een bakstenen omheiningsmuur, aansluitende doch iets achterin gelegen bijgebouw met één bouwlaag, met rechter risaliet met bekronend pseudofronton en leien schilddak. Aangepaste vensters. Linker poorttravee onder afzonderlijk leien afgewolfd dak met hoefijzerboogvormige poort met hardstenen stoeppalen, aanzet- en sluitstenen. Erboven huisnaam. Zijgevel met speelse dakvensters en drielichtvensters met sgraffitopanelen.

Eveneens verzorgde achtergevel met linker risaliet met bekronende puntgevel, Brugse travee en klokkentorentje. Verder gelijkaardige vensters met bovenlichten met roedeverdeling en bekronende boogvelden met sgraffitomotieven.

Op het binnenerf, goed bewaarde paardenstallen met centraal pseudodriehoekig fronton met twee paardenkoppen.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 29.

Auteurs: Bogaert, Chris