erfgoedobject

Weiveldmolen

bouwkundig element
ID
44599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44599

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weiveldmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weiveldmolen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Behouden bakstenen, nu volledig met klimop begroeide molenromp van de stenen windmolen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1861 ter vervanging van de vroegere houten korenwindmolen, in het bezit van de familie de Merode. In het meetingsboek van 1690 is op deze locatie reeds een houten windmolen opgetekend. In 1869 wordt op 15 augustus "eenen alderschoonsten, besten en sterksten steenen graanwindmolen, onlangs nieuw gebouwd" te koop gesteld. In 1893 (?) werd de stenen molen gekocht door A. De Decker. In 1914 werd een stoommachine geplaatst, nadien vervangen door gaspower waarvan de 16 m hoge ronde bakstenen schoorsteen nu nog rest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de molen beschoten, in de jaren 1920 verdwenen de wieken en werd de molenberg afgegraven. De mechanische maalderij bleef in werking tot de jaren 1950. In 1966 werd de molen en het molenaarshuis verkocht. De molenromp bleef als berging behouden, het oude molenaarshuis, de stallen en de maalderij werden gesloopt en vervangen door een nieuwe woning.

Achterin gelegen bakstenen, nu volledig begroeide molenromp met vier niveaus en plat dak, aan de voorzijde voorzien van een brede korfboogpoort in de vroegere molenberg. Erboven, getoogde deur en vierkant luik; gelijkaardige luiken op drie niveaus rechts ervan.

Infrastructuur: oorspronkelijk drie koppels stenen, volledig verdwenen. Enkel behouden balklagen van de behouden niveaus.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Gent, 362.
  • BUYS A. 2006: Nostalgie bij een molenromp: de Weiveldmolen, Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen XXX.1, 1-7.
  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar de gegevens van het Archief van het kadaster, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen XIV, Gent, 119-120.
  • SERVAES P. 1980: Uit ons dorpsleven tijdens de periode 1830-1870, Heemkring Ter Palen, Jaarboek, 127.
  • SERVAES P. 1991: Omtrent enkele data, maar zeer in het kort, Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen XV.2, 95.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De stenen korenwindmolen kwam tot stand nadat de vroegere houten korenwindmolen in 1860 ernstig beschadigd werd door een brand.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Weiveldmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.