Burgerhuis in Louis-Philippestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Oude Koornmarkt
Locatie Oude Koornmarkt 66, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Merkwaardige bepleisterde lijstgevel met gebruik van blauwe hardsteen, uitgevoerd met een rijk Louis-Philippe-decor en 1858 gedateerd op gevelsteen.

Gevel per verdieping verticaal geritmeerd door fijne driekwartzuiltjes op veelhoekig basement en uitlopend op sterk bewerkte consoles die de gekorniste lijsten schragen en de bouwlagen markeren. Dit horizontaliserend effect wordt aangevuld door de eveneens gekorniste en doorlopende borstweringen en onderdorpels. Rechthoekige vensters en deur met afgeronde bovenhoeken in een halfronde riemomlijsting voorzien van sluitsteen met rijk decor. Laatstgenoemde wordt herhaald in de borstweringen. Gevelbekroning door middel van kroonlijst met tandlijst, eveneens gesteund door bewerkte consoles.

Oorspronkelijk raamhoutwerk met halfrondzuiltje op de makelaar; deur bewerkt met terugkerend second-empiredecor; recht middenkalf en smeedijzeren waaier. Breed winkelraam betreft verbouwing van twee vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#31.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1976

Aanvullende informatie

Burgerhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van J. Hartog, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1858.

  • CASTERMANS, A. s.d.: Parallèle des maisons de Bruxelles et des principales villes de la Belgique construites depuis 1830 jusqu'à nos jours, Deel 2, 90-91.

Braeken, Jo (07-05-2013 )

Relaties

maakt deel uit van Oude Koornmarkt

Oude Koornmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.