erfgoedobject

Hoeve en brouwerij Het Lindeken

bouwkundig element
ID
44601
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44601
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige hoeve en brouwerij "Het Lindeken" ingeplant aan de grens met Lebbeke, de Processieweg en de voetweg, zogenaamd Dendermondeweg. Volgens het meetingsboek van 1690 was de hoeve-brouwerij toen in het bezit van Jan Van Keer. In de 18de eeuw is er sprake van een "brouwerije ende stokerije", eerst van de familie Van Nieuwenhove, later Van der Hasselt en dit tot 1805. Nadien is enkel sprake van een hoeve met onder meer een schaapherder in dienst.

Huidige woning en schuur ingeplant iets achterin met een beplante voortuin, van de straat afgesloten door een lage ligusterhaag. Volgens het kadasterarchief deels wederopgebouwd in 1879. Woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder één pannen zadeldak met de rechts aansluitende schuur. Sporen van vlechtingen aan de linker zijpuntgevel wijzen op de oudere kern. Verankerde gecementeerde voorgevel gemarkeerd door witgeschilderde banden ter hoogte van de vensterdorpels en lateien. Getoogde, vlak omlijste deur met sluitsteen, deur met bovenlicht en nieuw houtwerk. Rechthoekige vlak omlijste vensters vensters met typische begin 20ste- eeuwse I-lateien met rozetjes, hoek- en sluitstenen en rolluiken. Rechts aansluitende schuur met grote rechthoekige rolpoort en haaks erachter, de vroegere bakstenen stallen onder pannen zadeldak, palend aan Dendermondeweg.

Interieur met bewaarde gewelfde kelders, opkamer en eikenhouten balklagen.

  • SERVAES P. Hofstede brouwerij "Het Lindeken" te Opstal (3), (Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, X, 4, 1986, p. 154-157).
  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 114.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve en brouwerij Het Lindeken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44601 (Geraadpleegd op 13-05-2021)