erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

bouwkundig element
ID: 44604   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44604

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, ook Van Dooren's kapelletje genoemd naar de initiatiefnemer Antoon Van Dooren, op een gevelsteentje in het fronton gedateerd "1892". Op een driesprong met de Oude Kerkweg naar Opstal, te midden van de velden ingeplante kapel, oorspronkelijk op grond van de hertog de Lévis-Mirepoix – de Merode. Heden gecementeerde witgeschilderde bakstenen kapel van één travee met voorportaal op rechthoekige plattegrond en afgedekt met een half schilddak met kunstleien. Voorpuntgevel met houten, blauwgeschilderd waterbord en ijzeren kruis. Spitsboogportaal geflankeerd door vlakke pilasters met deksteen. Binnenin, bruingeschilderde deur met getralied venster; Linker zijgevel met klein spitsboogvenster. Ervoor, houten bankje.

Interieur met gemetst altaar met gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans tussen kandelaars en kunstbloemen onder stolp, een Heilig Hartbeeld, Heilige Antoniusbeeld en Heilige Familie.

  • VAN DE VELDE G., Herinneringen van een Honderdjarige, Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XVI, 3, 1992, p. 124-133.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2000


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44604 (Geraadpleegd op 01-10-2020)