erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
44615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44615
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met boerenhuis ingeplant haaks op de straat en met de voorgevel naar het zuidwesten gericht. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, voorheen met stro), uit de 18de eeuw. Oorspronkelijk slechts vier traveeën breed, zie bouwnaad, later uitgebreid met de twee rechter traveeën onder lager zadeldak. Witgekalkte voorgevel op gepikte plint met gecementeerde bossage. De getoogde deur is gevat in een omlijsting van wit en groen geschilderde bakstenen met oren en een waterlijst. De rechthoekige vensters zijn voorzien van houten kruiskozijnen en luiken met hartvormige lichtopening. In eerste travee, sporen van gedichte muuropening. In de linker zijgevel, afgewerkt met aandak en muurvlechtingen, venster van opkamer en overwelfde kelder eronder. Latere uitbreiding aan de achterzijde.

Tegen de rechter zijgevel aangebouwde varkensstallen onder lessenaarsdak. Ten oosten, bakstenen dwarsschuur onder pannen zadeldak (pannen).

  • TREFOIS C., Oude hoeven in Vlaanderen, Aureliae Folkorica nr; 11, Brussel, 1977, p. 207.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44615 (Geraadpleegd op )