Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie in grote tuin afgesloten met ijzeren hekken tussen witgeschilderde bakstenen pijlers. Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 28.10.1943. Gerestaureerd. Classicistisch gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), ontwerp van de Brugse architect Emmanuel van Speybroeck. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op grijs geschilderde plint. Twee middelste traveeën bekroond door driehoekig fronton rustend op drie rocailleconsoles en voorzien van oculus versierd met guirlande en het bouwjaar 1772. Hoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling op arduinen dorpels, in een vlakke, verticaal doorlopende omlijsting, tussen verdiepte penanten. Benedenvensters afgesloten met binnenluiken. Rechthoekige deur met bovenlicht. Blinde zijgevel, in bakstenen geveltop afgewerkt met muurvlechtingen.

Ruime bakstenen achterbouw zes traveeën en twee bouwlagen hoog onder leien zadeldak, bijgebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Frans Van Wassenhove van Eeklo.

• DEMEY A., Lodewijkstijlen en Oostvlaamse architektuur, Gent, 1991, p. 27.
  • POTVLIEGHE G., Het historisch orgel in Vlaanderen, Deel I Oost-Vlaanderen, Brussel, 1974, p. 259.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

Gedeeltelijk omhaagde pastorietuin gedeeltelijk ingenomen door kantoorgebouw en parking. Oorspronkelijk tuingedeelte met waardevol bomenbestand beperkt tot oostelijke zijde.

Auteurs: Himpe, Koen