• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Hoeve op de plaats van het kasteel van de heren van Lembeke gelegen in de Heide, voorheen ook zogenaamd Ridderhof. Het kasteel van de heren van Lembeke, waarvan Lodewijk van den Hecke de Lembeke de laatste bezitter van de heerlijkheid was, was reeds grotendeels gesloopt eind van de 16de eeuw. Het resterende deel werd omgebouwd tot hoeve. In de 17de eeuw namen de heren van Lembeke bij een bezoek aan de heerlijkheid hun intrek in de pastorie, waar zij in 1651 een kamer liet bijbouwen. In de 18de eeuw was het goed bekend als " 's heeren huis", bij de aankoop van het goed door Mattheus van den Hecke in 1750. De weg van het dorp naar het heerlijke verblijf was gekend als Ridderwegels.
Thans hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 18de eeuw, met latere aanpassingen. Voordeur met getoogd waaiervormig bovenlicht, geflankeerd door drielobbig venstertje met rococo-omlijsting, de twee grote kruiskozijnen ernaast zijn verdwenen en vervangen door brede vensters. Gewitte rechter zijgevel met sporen van gedichte vensters. Linker zijgevel en achtergevel vernieuwd.

• DHANENS E., Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, kanton Kaprijke, in Cultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, Gent, 1956, p. 62).
  • NEELEMANS E., Geschiedenis der gemeente Lembeke en der vrije heerlijkheid van Aveschoot, Gent, 1872, p. 12-13.

Auteurs: Lanclus, Kathleen