erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4464   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4464

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), te dateren in de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. De winkelier Jean Baers liet in 1838 de gevelordonnantie aanpassen. Daarbij werd de rondboogdeur, mogelijk van het type 'diamantpoortje' rechthoekig gemaakt, de benedenvensters uitgebroken tot een klassiek houten winkelraam, en de kruiskozijnen van de tweede verdieping aangepast en verlaagd tot rechthoekige vensters met lekdrempels.

De gecementeerde trapgevel van zeven treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters - vroegere kruiskozijnen - met hardstenen lekdrempels. De door waterlijsten gelede geveltop wordt geopend door een drielicht met een rondboogvormig middenluik tussen rechthoekige zijlichten. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1838#6.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4464 (Geraadpleegd op 07-08-2020)