Hoekhuis met barokpoortje

Straat Oude Waag

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

omvat de bescherming als monument Hoekhuis: ingangsomlijsting
gelegen te Oude Waag 1-3 (Antwerpen)

Beschrijving

Hoekhuis van drie + zeven traveeën en drie bouwlagen + dakverdieping; gecementeerde lijstgevel met oude kern (eertijds trapgevel langs Jeruzalemstraat) echter totaal verbouwd in het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw.

Neorococo deuromlijsting van arduin: geprofileerde spiegelboog neuten. Merkwaardige behouden barokpoortomlijsting uit de tweede helft van de 17de eeuw aan de Jeruzalemstraatzijde uitgevoerd in blauwe hardsteen: geblokte en geprofileerde rondboog met cartouchesleutel op eveneens geblokte pilasters; ingeschreven in riemomlijsting met grillig beloop en bekroond door licht gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden; bovenlicht gecantonneerd door vleugelstukken en mijterboogdruiplijst.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet