erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
44654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44654

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Lembeke
  Deze bescherming is geldig sinds 22-10-1986

Beschrijving

Oorspronkelijk een herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw, nu gesplitst in twee huizen van respectievelijk twee en drie traveeën. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Hoofdgestel met klossen. Rechthoekige bovenvensters gevat in geprofileerde omlijsting met sluitsteen voorzien van guirlandes en cartouches met vrouwenhoofdje, nummer 21 met behouden schrijnwerk, smeedijzeren balustrades in empirestijl. Begane grond verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw met twee winkelpuien, behoud van centrale rechthoekige deur (nummer 21) in vlakke omlijsting met kroonlijst.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Lembeke

 • Is deel van
  Lembeke-Dorp


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44654 (Geraadpleegd op 11-05-2021)