Brouwerswoning Stockman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Stockman

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Lembeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Stockman

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Lembeke

Herenhuis bij voormalige brouwerij Stockman. Voor het huis, arduinen stoeppalen met ketting.

Oorspronkelijk brouwershuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw, gerestaureerd. Gepleisterde en geel geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Gepleisterde arduinen plint met keldergaten voorzien van rooster. Hoofdgestel met kroonlijst en klossen. Begane grond met imitatiebanden onder puilijstje. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op arduinen dorpels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot kordon. Benedenvensters met persiennes. Bovenvensters gevat in geprofileerde omlijsting met rocaillesluitsteen, guirlandes en oren met behouden schrijnwerk. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht. Geschilderde bakstenen zij- en achtergevels met vensters in vlakke witte omlijsting. Aan achtergevel in 1944 aangebouwde halfronde woonkamer naar ontwerp van Georg J. Callens (Gent).

Interieur. Naar verluidt schouw met tegelbekleding.

• Gemeentearchief Kaprijke, Lembeke, 874.1, Bouwvergunningen 1944-1948.