Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Oude Waag
Locatie Oude Waag 2, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Neoclassicistisch burgerhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Hoekhuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de Oude Waag; Vlaamse pannen) met twee klimmende dakkapelletjes aan de Jeruzalemstraatzijde.

Laat-classicistische bepleisterde lijstgevel, waarvoor bouwtoelating van 1832 in opdracht van M. Heijlaers, intact behouden behalve de deur in vierde travee waarvoor, volgens bouwaanvraag van 1903, een venster verlaagd werd.

Bel-etage geritmeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op imposten laatstgenoemde onderling verbonden over de vrij brede penanten; ijzeren leuningen en markerende doorlopende lekdrempels. Voorts rechthoekige vensters met lekdrempels, op de begane grond beluikt. Kordon onder kroonlijst op klossen. Vlakke rechthoekige deuromlijsting.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1832#120.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1903#633.