erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 4466   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4466

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Oude Waag en Jeruzalemstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1832 opgetrokken in opdracht van de ‘cabaretier’ Mathieu Heylaerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De weduwe Verelst liet in 1903 het venster van de vierde travee door de aannemer Ed. Spruyt & Zoon aanpassen tot deur.

Hoekhuis met dubbelhuisopstand van drie bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Oude Waag, pannen). Horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst, beantwoordt de bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint aan een regelmatig ordonnantieschema. De bel-etage onderscheidt zich door rondboogvensters vanaf de puilijst, geaccentueerd door geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten en ijzeren parapetten. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met individuele lekdrempels, op de begane grond voorzien van houten luiken. De oorspronkelijke inkomdeur in de middenas zijde Oude Waag, is gevat in een vlakke omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1832#120 en 1903#633.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4466 (Geraadpleegd op 25-02-2020)