erfgoedobject

Landhuis De Potter-Soenens

bouwkundig element
ID
44666
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44666

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig buitenhuis van J. De Potter-Soenens (Gent), nu restaurant "Ter Heide", gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard in 1842-1846, gedeeltelijk op de plaats van een oudere woning, na de recentere herinrichting tot restaurant verder uitgebreid.

Neoclassicistische buitenplaats met vierkant grondplan en opbouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen). Bepleisterde en nu geel geschilderde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond in de voorgevel. Rechthoekige vensters in geschilderde omlijsting op arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot cordon en voorzien van sierlijke ijzeren leuning. Voorgevel met rondboogvormige benedenvensters en deur.

  • Universiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, Illustratie 14.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis De Potter-Soenens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44666 (Geraadpleegd op 14-04-2021)