Landhuis De Potter-Soenens

Gemeente Kaprijke
Locatie Tragelstraat 2, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kaprijke (adrescontroles: 15-01-2008 - 15-05-2008).
  • Inventarisatie Kaprijke (geografische inventarisatie: 01-08-2000 - 31-05-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis De Potter-Soenens

Beschrijving

Voormalig buitenhuis van J. De Potter-Soenens (Gent), nu restaurant "Ter Heide", gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard in 1842-1846, gedeeltelijk op de plaats van een oudere woning, na de recentere herinrichting tot restaurant verder uitgebreid.

Neoclassicistische buitenplaats met vierkant grondplan ven opbouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen). Bepleisterde en nu geelgeschilderde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond in de voorgevel. Rechthoekige vensters in geschilderde omlijsting op arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot kordon en voorzien van sierlijke ijzeren leuning. Voorgevel met rondboogvormige benedenvensters en deur.

• Universiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, IL 14.

Auteurs: Lanclus, Kathleen