• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen in een met gras begroeid erf, vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Aan de straat, voor het erf, bakstenen Mariakapelletje naar verluidt van 1959, gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuws pijlerkapelletje.

Boerenhuis, gelegen ten noordwesten van het erf, van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen, in 1997 toevoeging van een tweede woning links en een nieuw woongedeelte rechts. Verankerde en gecementeerde voorgevel. Hoge rechthoekige vensters met vernieuwde kozijnen. De rechthoekige deur is gevat in een omlijsting van gesinterde baksteen met oren. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen, rechter zijgevel met twee zichtbare ankers (17) van de jaartalankers, naar verluidt 1796.

Interieur. Binnenshuis, twee kamers met interessante schouwen in laatclassicistische stijl met houten schouwwangen met gegroefde pilasters en geprofileerde schouwlijst, en voorzien van wandtegels.

In de "beste kamer", rechts van de vroegere voordeur, is de stookplaats van de schouw bekleed met een decor van blauwe landschapstegels met figuratieve voorstellingen en spinnenkop als hoekmotief, twee tegeltableaus van zes paarse tegels met dierendecor, kat en hond, met de opschriften "deze kat hiet prinses" en "deze hond hiet prins", het geheel is omrand met donkere schildpadtegels; op de gelijkaardig betegelde schouwboezem zijn drie tegeltableaus aangebracht met een tableau van zes paarse tegels met de gekruisigde Christus, een centraal tableau van 24 paarse tegels met een Calvarie en rechts ervan een paars tegeltableau van zes tegels met Onze-Lieve-Vrouw (van Kevelaer).

De schouw van de rechtse kamer heeft een haardwand van blauwe tegels met landschapstaferelen in omlijsting van achtkant met anjer als hoekmotief; twee tegeltableaus van zes paarse tegels met papegaai op tak als dierendecor.

Achter het woonhuis, bijgebouw met opschrift "elektrische broeierij modelhof", naar verluidt van 1946. Kuikenbroeierij in werking tot 1957. Nu in gebruik als varkensstal.

Auteurs: Lanclus, Kathleen