erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
44688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44688

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Villaatje van twee bouwlagen hoog, opgetrokken van rode baksteen in een stijl aanleunend bij de cottagestijl en met late invloeden van de art nouveau in het hoefijzervormig benedenvenster, volgens het kadasterarchief van 1932. De voorgevel van het huis is asymmetrisch opgebouwd met enkelhuisopstand. Typerend decoratief metselwerk door contrasterende kleureffecten van rode baksteen en witgele bakstenen rond de vensterbogen, in hoekstenen en banden. Linker risaliet met overluifelde puntgevel met een brede overstek met windveer. De vensters zijn rechthoekig of getoogd en worden afgesloten door rolluiken. Het benedenvenster heeft een hoefijzervorm, geaccentueerd door arduinen stenen met rozet en witte bakstenen. Onder het venster, decoratief metselverband. Decoratieve afwerking van de borstwering door tegelfries met bloemmotief.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44688 (Geraadpleegd op 13-05-2021)