Pakhuis in neotraditionele stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Ernest Van Dijckkaai
Locatie Ernest Van Dijckkaai 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pakhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pakhuis in neotraditionele stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Pakhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Crabeels frères, naar een ontwerp door de architect Frans Van Ballaer uit 1886. Het pand gelegen aan de Palingbrug werd met behoud en renovatie van de gevel geïntegreerd in de nieuwbouwflat "Residentie 't Steen" op de hoek van Ernest Van Dijckkaai, Palingbrug en Kuipersstraat, naar een ontwerp door het Architektenatelier Boud Rombouts uit 1994-1995.

Het pakhuis Crabeels frères behoort tot het vroege oeuvre van Frans Van Ballaer, die in Antwerpen actief was van omstreeks 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Uit de jaren 1880 zijn slechts een beperkt aantal nieuwbouwprojecten bekend, zowel ontwerpen in conventionele neoclassicistische als pittoreske neo-Vlaamserenaissance-stijl. Omstreeks de eeuwwisseling liet de architect zich opmerken met ontwerpen in art-nouveaustijl.

Pakhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen en witte natuursteen voor de pui, speklagen, lateien, lekdrempels en sluitstenen. Baksteenmozaïeken uit rode en zwarte baksteen in boogvelden en borstweringen, en smeedijzeren sierankers met gekrulde spie verlevendigen de opstand. De pui wordt overspannen door een ijzeren I-balk met rozetten, opgevangen door twee hoekpijlers met kraagstenen. Vroegere laaddeuren, over de eerste twee verdiepingen gevat in een rondboognis met diamantkopsleutel, markeren de middentravee van de bovenbouw. Deze werd oorspronkelijk bekroond door een getrapt dakvenster met hijsbalk. Smalle zijvensters, met boogveld op de eerste verdieping, en gevat in een nis over de hoogste twee verdiepingen. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons is vernieuwd, van het dakvensters rest de dorpel op kraagstenen.

Voorheen liep de gelijkvloerse verdieping door tot onder de huizen in de Kuipersstraat (tongewelf); vooraan houten balkenvloer en vervolgens bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1886#876 en 86#941415.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Ernest Van Dijckkaai

Ernest Van Dijckkaai (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.