Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, ingeplant aan de zuidzijde van de straat, op met gras begroeid erf, voorheen afgesloten met hek aan hoge bakstenen pijlers, het hek is nu verdwenen. Het boerenhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, met latere uitbreiding achteraan. Bakstenen boerenhuis met zes traveeën en één bouwlaag, afgedekt met een zadeldak (rode pannen). Verankerde en gewitte voorgevel op gecementeerde plint, gericht naar het noorden en naar de straatkant. Rechthoekige vensters met houten kozijnen met kleine roedeverdeling op arduinen lekdrempels en met bruinwit geschilderde luiken. Twee hoger geplaatste vensters van de onderkelderde opkamer, rechts in de voorgevel. De rechthoekige opgeklampte deur met bovenlicht voorzien van ijzeren tracering, is gevat in bruingeschilderde bakstenen omlijsting. Aan weerszij van de deur, twee beluikte vensters van de woonkamer en de slaapkamer. De zijpuntgevels, afgewerkt met muurvlechtingen, zijn witgeschilderd.

Binnenshuis. Tweeledige kelder onder de opkamer, waaronder de boterkelder. Behouden samengestelde balklaag met mooi versierde moerbalken.

In de centrale keuken-woonkamer: behouden schouw geflankeerd door ingewerkt voorraadkastje en deur naar de opkamer, en zichtbare balklaag met uiteinde van de moerbalk versierd met kruismotief en wolfstand. Mooie schouw met geschilderde geprofileerde houten bordenlijst en houten wandbekleding. De stookplaats en de boezem van de schouw zijn bekleed met wandtegels; op de boezem met blauwe tegels met tafereeldecor met spinnenkop in de hoeken. De betegeling van de stookplaats is voorzien van paarse en blauwe tegels, tegels met centraal tafereeldecor of landschap in cirkel worden afgewisseld met tegels met diverse kleine decors zoals bloempot of dier, eveneens met spinnenkopmotief in de hoeken.

De opkamer, toegankelijk via een houten trapje op het kelderluik, heeft een moerbalk met peerkraalmotief op de slof. De slaapkamer bewaart eveneens de geschilderde samengestelde balklaag met versierde moerbalken.

Ten westen van het erf, bakstenen dwarsschuur, grotendeels heropgebouwd na brand in 1978, naar verluidt voorheen op planken gedateerd van 1874, tot 1960 met stro gedekt.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Uit een controle ter plekke op 19 augustus 2021 blijkt dat er een aantal aanpassingen zijn doorgevoerd, waarbij onder meer het schrijnwerk van de boerenwoning verdwenen is.