erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
44696
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44696

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, ingeplant aan een straatbocht, op een met gras begroeid erf, met aan de straat naast de erftoegang, een oude bakstenen wegkapel van Onze-Lieve-Vrouw met rondboogvormige getraliede nis. Het boerenhuis is op een gevelsteen boven de deur gedateerd 1687. Bakstenen boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag, afgedekt met een overstekend zadeldak (rode pannen), vermoedelijk voorheen met dakkapel. Verankerde en gewitte voorgevel op gecementeerde plint met schijnvoegen, gericht naar het zuidoosten en naar de straatkant. Rechthoekige vensters met houten kozijnen, nu met T-ramen op arduinen lekdrempels en met groenwit geschilderde luiken voorzien van hartvormige lichtopening. Witgeschilderde zijpuntgevels met aandaken, afgewerkt met muurvlechtingen. Linker zijgevel, gecementeerd en voorzien van schijnvoegen.

Binnenshuis. Geschilderde samengestelde balklaag en bewaarde schouwen die nu bekleed zijn met behangpapier. Geprofileerde moerbalken rustend op consoles en voorzien van uiteinden met peerkraalmotief.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44696 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.