erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
44698
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44698
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Van het oude boerenhuis bleef slechts een restant van twee traveeën bewaard onder een zadeldak met golfplaten, namelijke de twee rechter traveeën van het vroegere huis met een stenen kloosterkozijn en een zijaandak.

Ten zuidoosten op het erf en parallel aan de straat, oude schuur. Voor de streek kenmerkende dwarsschuur met dubbele dorsvloer, grotendeels opgetrokken uit baksteen en gedekt door een schilddak, oorspronkelijk met strobedekking, nu gedeeltelijk met golfplaten. Typische laag bij de grond vertrekkende dakvorm met in de voorgevel twee in het dak verhoogde inrijpoorten met opwaartse welving ter hoogte van de dorsvloeren. De zuidelijke zijpuntgevel is afgewerkt met houten beplanking, de linker zijgevel van baksteen is afgewerkt met muurvlechtingen. De uiteinden van de schuur bevatten de tassen, en zijn voorzien van verluchtingsgaten. Voor de rechter tas zijn twee varkenshokken aangebracht. De doorritpoorten zijn voorzien van een zogenaamde stippel of klinket. Tussen de dorsvloeren bevinden zich de paardenstallen en de koeienstallen, beiden uitgevend op het voederlokaal. Binnenin de schuur, gebint van zes traveeën gescheiden door een houtconstructie van ankerbalkgebinten en een kapgebint.

Tussen woonhuis en dwarsschuur ingeplant wagenhuis, deels van baksteen en deels van hout, onder mank zadeldak met pannen. Open doorrit, rechts geflankeerd door stallen opgetrokken van baksteen.

  • GOETHALS K., Architecturale en constructieve typologie van historische boerderijen uit het Meetjesland, Afstudeerwerk ingediend tot het behalen van de academische graad van burgerlijk ingenieur architect, UGent, 1997-19980, p. 82-87.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44698 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.