Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat opklimt tot het vierde kwart van de 15de eeuw. Het pand dat tot de oudste huisjes van de stad behoort, werd ingrijpend gerestaureerd samen met de aanpalende huizen Palingbrug 10 en Krabbenstraat 2-4. Een eerste ontwerp door de architect Jos Vanderperren uit 1975-1977 vond geen doorgang, een tweede ontwerp door de architect A. Michiels uit 1984 werd uitgevoerd. De werken beoogden de reconstructie van de oorspronkelijke toestand, met reconstructie van de opstand.

De gereconstrueerde lijstgevel bestaat uit een tweeledige, houten bovenbouw in overstek uit stijl- en regelwerk, en een pui met een skeletstructuur uit witte natuursteen. Het was vermoedelijk van bij oorsprong opgevat als een half- of driekwarthuis gezien de bakstenen brandmuren.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58598 en 18#64152.