Molenerf met windmolen en molenaarswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 58, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kaprijke (adrescontroles: 15-01-2008 - 15-05-2008).
  • Inventarisatie Kaprijke (geografische inventarisatie: 01-08-2000 - 31-05-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Molenerf met windmolen en molenaarswoning

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Windmolen en molenaarswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De stenen korenwindmolen werd opgericht in 1804; jaartal naar verluidt vroeger te lezen op een nu verdwenen balk. In 1866 werd een stoommachine geplaatst. De houten kap met gevlucht werd verwijderd in 1920 en de windmolen werd omgevormd tot mechanische maalderij. Het bedrijf werd stopgezet circa 1950. De conische bakstenen molenromp vertoont nog vage sporen van witte gevelbeschildering. Op de verschillende verdiepingen bevinden zich typische hoge en smalle rondboogvensters. Volgens P. Bauters (1985) vindt men in de romp nog enkele restanten van een sleepluiwerk, onder andere een houten klauwwiel met houten klauwen. De laatste jaren is de molenromp sterk verwaarloosd en is daarom nu dringend aan restauratie toe.

Naast de molen staat het voormalige molenaarshuis, volgens het kadasterarchief daterend uit het begin van de 20ste eeuw; in 1913 zou het huis door molenaar L. De Meulemeester, eigenaars sinds 1903, vergroot zijn tot zijn huidige vorm. Het eenvoudige vrijstaande huis, ingeplant achter een klein voortuintje en met de voorgevel naar de straat gericht, telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen. De verankerde beraapte gevel op gecementeerde plint vertoont een dubbelhuisopstand met rechthoekige vensters in een omlijsting van gewitte bepleisterde platte banden en met witte persiennes. De eenvoudige bakstenen achtergevel is witgeschilderd.

  • BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks menswaardig overleven, Gent, 1985, p. 385.

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2008

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kaprijke

Kaprijke (Kaprijke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.