Teksten van Romp Molen Van de Steene met molenaarswoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44701

Romp Molen Van de Steene met molenaarswoning ()

Romp van een stenen stellingmolen, opgetrokken in 1804. De molen werd aanvankelijk gebruikt als koren- en oliemolen, later uitsluitend als korenmolen. In 1866 werd er een stoommachine geplaatst. De vlakbij gelegen molenaarswoning zou uit het begin van de 20ste eeuw dateren.

De molen werd opgetrokken in 1804: dit jaartal was naar verluidt vroeger te lezen op een nu verdwenen balk. De molen staat onder meer aangeduid in de Atlas der Buurtwegen (rond 1844), op de topografische kaart van Vandermaelen (rond 1850) en op de kadastrale kaart van P.C. Popp (rond 1860).

In 1866 werd er een stoommachine geplaatst. De houten kap met gevlucht is in 1920 afgewaaid. In de molenromp werd een mechanische maalderij ingericht, waarmee tot rond 1950 werd gewerkt. De conische bakstenen molenromp vertoont nog vage sporen van witte gevelbeschildering. Op de verschillende verdiepingen bevinden zich typische hoge en smalle rondboogvensters. Op het gelijkvloers is er een rechthoekige inrijpoort. In de molenromp is er vrijwel geen binnenwerk meer aanwezig.

Naast de molen staat het voormalige molenaarshuis, volgens het kadasterarchief daterend uit het begin van de 20ste eeuw. In 1913 zou het huis door molenaar L. De Meulemeester, eigenaars sinds 1903, vergroot zijn tot zijn huidige vorm.

Het eenvoudige vrijstaande huis, ingeplant achter een klein voortuintje en met de voorgevel naar de straat gericht, telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen. De verankerde beraapte gevel op gecementeerde plint vertoont een dubbelhuisopstand met rechthoekige vensters in een omlijsting van gewitte bepleisterde platte banden en met witte persiennes. De eenvoudige bakstenen achtergevel is witgeschilderd.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 385.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp Molen Van de Steene met molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/359468 (geraadpleegd op ).


Windmolen en molenaarshuis ()

De stenen korenwindmolen werd opgericht in 1804; jaartal naar verluidt vroeger te lezen op een nu verdwenen balk. In 1866 werd een stoommachine geplaatst. De houten kap met gevlucht werd verwijderd in 1920 en de windmolen werd omgevormd tot mechanische maalderij. Het bedrijf werd stopgezet circa 1950. De conische bakstenen molenromp vertoont nog vage sporen van witte gevelbeschildering. Op de verschillende verdiepingen bevinden zich typische hoge en smalle rondboogvensters. Volgens P. Bauters (1985) vindt men in de romp nog enkele restanten van een sleepluiwerk, onder andere een houten klauwwiel met houten klauwen. De laatste jaren is de molenromp sterk verwaarloosd en is daarom nu dringend aan restauratie toe.

Naast de molen staat het voormalige molenaarshuis, volgens het kadasterarchief daterend uit het begin van de 20ste eeuw; in 1913 zou het huis door molenaar L. De Meulemeester, eigenaars sinds 1903, vergroot zijn tot zijn huidige vorm. Het eenvoudige vrijstaande huis, ingeplant achter een klein voortuintje en met de voorgevel naar de straat gericht, telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen. De verankerde beraapte gevel op gecementeerde plint vertoont een dubbelhuisopstand met rechthoekige vensters in een omlijsting van gewitte bepleisterde platte banden en met witte persiennes. De eenvoudige bakstenen achtergevel is witgeschilderd.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks menswaardig overleven, Gent, 385.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp Molen Van de Steene met molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/44701 (geraadpleegd op ).