erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 44705   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44705

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen in een begraasd en omhaagd erf, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Beschermd als monument bij MB van 12.02.2002. Het in 1997 gerenoveerd boerenhuis, gelegen ten noorden van het erf, telt zes traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen. Bouwsporen, zoals een bouwnaad in de voorgevel en de op de zolder zichtbare oude zijpuntgevel met vlechtingen, wijzen op een latere toevoeging van de twee linker traveeën. De verankerde voorgevel onder een gepleisterde en geprofileerde daklijst bleef onbeschilderd op een gecementeerde en gepikte plint. De hoge rechthoekige vensters met oorspronkelijk houten kozijnen zijn voorzien van vernieuwde kozijnen met roedeverdeling in kunststof naar het oude model. De rechthoekige deur is gevat in een witgeschilderde omlijsting. De rechter zijgevel is witgeschilderd en afgewerkt met vlechtingen. In noordoosthoek, bevinden zich een kelder met opkamer. Tegen de achtergevel is de voormalige aardappelkelder onder lessenaarsdak aangebouwd, nu geïncorporeerd in het huis.

Binnenshuis, twee kamers met interessante schouwen bekleed met wandtegels. In de linker, vermoedelijk later toegevoegde kamer is de stookplaats van de schouw bekleed met een decor van paarse tegels met figuratieve voorstellingen en twee tegeltableaus van zes tegels met een tweekleurig ruiterfiguur en het opschrift Markus Curtius, het geheel is omkaderd met gevlamde tegels, op de schouwwangen is een tegeltableau van één tegel breed aangebracht met siervazen. De schouw van de middelste kamer heeft een haardwand van witte en blauwwitte tegels met motief en een geprofileerde haardlijst. De middelste woonkamer en de slaapkamer ernaast hebben een samengestelde balklaag met versierde moerbalken.

De bakstenen dwarsschuur van negen traveeën onder een zadeldak (pannen) met de nokrichting loodrecht op de straat is op de linker zijgevel voorzien van baksteentjes met de vermelding "Bauwens" en "1881".


Bron     : -
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Kaprijke
  Kaprijke (Kaprijke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44705 (Geraadpleegd op 24-07-2019)