erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4471
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4471

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd ingrijpend gerestaureerd samen met de aanpalende huizen Palingbrug 8 en Krabbenstraat 2-4. Een eerste ontwerp door de architect Jos Vanderperren uit 1975-1977 vond geen doorgang, een tweede ontwerp door de architect A. Michiels uit 1984 werd uitgevoerd. De werken beoogden de reconstructie van de oorspronkelijke toestand, met herstel en vernieuwing van het bak- en zandsteenparement, en reconstructie van de kruiskozijnen.

De trapgevel van vijf treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw, met speklagen. Gereconstrueerde pui en kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken op de bovenverdieping. De eenledige, door een waterlijst gemarkeerde geveltop, wordt geopend door een rondboogvenster. Dit laatste is gevat in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, een sluitsteen en imposten.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58598 en 18#64152.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het huis is één van de oudste huizen van de stad, gelegen in het oudste deel van de stad. Het is één van de weinige huizen met overstek en met vakwerkbouw die bewaard bleef.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Palingbrug 10: huis (F. Brenders, 1981)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.