Traditioneel diephuis

Straat Palingbrug

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning met trapgevel

omvat de bescherming als monument Stadswoning met trapgevel: bovengevel en daken
gelegen te Palingbrug 10 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd samen met Palingbrug 8 en Krabbenstraat 2-4: eerste ontwerp door de architect Jos Vanderperren uit 1977, tweede ontwerp door de architect A. Michiels uit 1984. Trapgevel met overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw, met speklagen en kruiskozijnen. Top met rondboogvenster in zandstenen omlijsting voorzien van sluitsteen en imposten.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58598 en 18#64152.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het huis is één van de oudste huizen van de stad, gelegen in het oudste deel van de stad. Het is één van de weinige huizen met overstek en met vakwerkbouw die bewaard bleef.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Palingbrug 10: huis (F. Brenders, 1981)

Dubaere, Barbara (16-01-2015 )