Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand werd ingrijpend gerestaureerd samen met de aanpalende huizen Palingbrug 8 en Krabbenstraat 2-4. Een eerste ontwerp door de architect Jos Vanderperren uit 1975-1977 vond geen doorgang, een tweede ontwerp door de architect A. Michiels uit 1984 werd uitgevoerd. De werken beoogden de reconstructie van de oorspronkelijke toestand, met herstel en vernieuwing van het bak- en zandsteenparement, en reconstructie van de kruiskozijnen.

De trapgevel van vijf treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw, met speklagen. Gereconstrueerde pui en kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken op de bovenverdieping. De eenledige, door een waterlijst gemarkeerde geveltop, wordt geopend door een rondboogvenster. Dit laatste is gevat in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, een sluitsteen en imposten.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58598 en 18#64152.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (asfalt). Recent gedecapeerd en gerestaureerd trapgeveltje met parement van bak- en zandsteen in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw.

Rechthoekige vensters waarvan de aangepaste kruiskozijnen niet werden gereconstrueerd. Top met rondboogvenster in zandstenen omlijsting voorzien van sluitsteen en imposten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek