Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1911, gerenoveerd in 2000. Bakstenen huis met voorgevel voorzien van geglazuurde gevelstenen en asymmetrische opbouw van risaliet met puntgevel en lijstgevel. Arduinen plint. Voorgevelparement van witte stenen gecombineerd met groene steentjes als hoekkettingen en kordonlijsten ter hoogte der dorpels, onder de vensters van de bovenverdieping en in het hoofdgestel van de lijstgevel, versierd met tegeltableaus met bloemmotieven in art-nouveaustijl. Geveltop met zoldervenster, afgewerkt met arduinen afdekking en bekroond met arduinen topstuk met siervaas. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk; in bovenverdieping van de puntgevel, deurvenster voorzien van balkon met ijzeren leuning. Deur, houten vleugeldeur met glas en ijzer, voorafgegaan door twee trapjes en voorzien van in de plint ingewerkte voetschraper.

Auteurs: Lanclus, Kathleen