erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
44712
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44712

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1911, gerenoveerd in 2000. Bakstenen huis met voorgevel voorzien van geglazuurde gevelstenen en asymmetrische opbouw van risaliet met puntgevel en lijstgevel. Arduinen plint. Voorgevelparement van witte stenen gecombineerd met groene steentjes als hoekkettingen en cordonlijsten ter hoogte der dorpels, onder de vensters van de bovenverdieping en in het hoofdgestel van de lijstgevel, versierd met tegeltableaus met bloemmotieven in art-nouveaustijl. Geveltop met zoldervenster, afgewerkt met arduinen afdekking en bekroond met arduinen topstuk met siervaas. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk; in bovenverdieping van de puntgevel, deurvenster voorzien van balkon met ijzeren leuning. Deur, houten vleugeldeur met glas en ijzer, voorafgegaan door twee trapjes en voorzien van in de plint ingewerkte voetschraper.


Bron     : Bakstenen huis met voorgevel voorzien van geglazuurde gevelstenen en asymmetrische opbouw van risaliet met puntgevel en lijstgevel.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Kaprijke

 • Is deel van
  Plein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44712 (Geraadpleegd op )