erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
44713
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44713

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Brouwerswoning
  Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke
  Deze bescherming is geldig sinds 18-09-1981

Beschrijving

Herenhuis, gebouwd in opdracht van brouwer Victor Standaert in 1893, blijkens de jaartalcartouche op de voorgevel. Onderkelderd huis van twee bouwlagen onder leien daken met houten dakkapellen en vorstkam met een asymmetrische gevelopbouw met een lijstgevel en een in- en uitgezwenkte gevel. De verzorgde voorgevel bevat decoratieve gevelornamenten en kleurrijke bouwmaterialen van bak- en natuursteen ontleend aan de Vlaamse renaissance. Typerend is het decoratieve effect van de sculpturale vulling van de boogvelden met mascarons van de bovenvensters en de ijzeren sierankers. De houten beglaasde rondbogige vleugeldeur vertoont in het ijzeren ajour de decoratief uitgewerkte monogrammen S en D van de bouwheren, Standaert-Dobbelaere. Boven de deur, balkon met stenen balusterleuning op stenen consoles. Rechthoekige vensters voorzien van houten T-ramen. In het aangrenzende dienstgebouw werd de deur in 1993 gedicht. Door de deur ernaast betreedt men het achtergelegen erf en de voormalige brouwerij.

Het binnenhuis vertoont de klassieke indeling van een dubbelhuistype met twee vertrekken aan weerszij van de centrale gang met marmerimitatie. Een vrij eenvoudige houten bordestrap met balustrade bevindt zich aan het einde van de gang en wordt verlicht door vensters met vernieuwd geëtst glas. De kamers bevatten schouwen in verschillende marmers en een stucplafond met een rozet als middenstuk.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Kaprijke

 • Is deel van
  Plein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44713 (Geraadpleegd op 23-06-2021)