erfgoedobject

Notariswoning en Heilig Hartkapel

bouwkundig element
ID
44717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44717

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige notariswoning, volgens kadasterarchief gebouwd in opdracht van notaris Engels – Van Haelst in 1896. Bouw door de notaris van een wegkapel aan de straat in 1912, ter vervanging van een oudere kapel op het plein, in 1938 verkocht aan de kerkfabriek.

Onderkelderde bakstenen villa in eclectische stijl, van twee bouwlagen onder mansardedak (leien), oorspronkelijk met dakkapellen en ijzeren nokbekroning. Voorgevel met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met centrale rondboogdeur voorafgegaan door bordes met trap. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk, in het middenrisaliet geaccentueerd door witgeschilderde waterlijsten en muurbanden. Borstweringen onder de bovenvensters versierd met balusters. Links van het huis aangebouwd kantoor van één bouwlaag en vierkant torentje met hoog en steil schilddak, nog voorzien van de ijzeren nokbekroning met windvaan waarin de initialen E H verwerkt zijn. Rechter zijgevel, blind.

Kapel het Heilig Hart, rechts van het huis. Bakstenen neogotische kapel onder leien zadeldak. Puntgevel met arduinen afdekking en bekroond met arduinen kruis, geflankeerd door bakstenen pilasters met arduinen topbekroning. Spitsboogdeur met bovenlicht.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Kaprijke

 • Is deel van
  Plein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Notariswoning en Heilig Hartkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44717 (Geraadpleegd op )