Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. De lijstgevel werd recent opnieuw bepleisterd en beschilderd, met verlies van het oorspronkelijke stucdecor, dat uit typische hoekkettingen en de gelede architraaf van het klassieke hoofdgestel bestond. Registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten, op achtereenvolgens cordonvormende en individuele lekdrempels. Verbouwde pui en vernieuwde kroonlijst.

Oude kelder uit de 16de eeuw, met geblokte zuilen in barokstijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, zoals de voormalige "Papenkelder" of wijnkelder der kanunniken. Dezen bewaarden hier de wijnen voor persoonlijk gebruik en voor de kerk waarvoor ze vrijstelling van accijnsrechten genoten.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo