Teksten van Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4472

Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder ()

Neoclassicistisch rijhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. De lijstgevel werd recent opnieuw bepleisterd en beschilderd, met verlies van het oorspronkelijke stucdecor, dat uit typische hoekkettingen en de gelede architraaf van het klassieke hoofdgestel bestond. Registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten, op achtereenvolgens cordonvormende en individuele lekdrempels. Verbouwde pui en vernieuwde kroonlijst.

Oude kelder uit de 16de eeuw, met geblokte zuilen in barokstijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, zoals de voormalige "Papenkelder" of wijnkelder der kanunniken. Dezen bewaarden hier de wijnen voor persoonlijk gebruik en voor de kerk waarvoor ze vrijstelling van accijnsrechten genoten.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298545 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder ()

Oude kelder - uit de 16de eeuw - met geblokte zuilen in barokstijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, zoals de voormalige "Papenkelder" of wijnkelder der kanunniken. Dezen bewaarden hier de wijnen voor persoonlijk gebruik en voor de kerk waarvoor ze vrijstelling van accijnsrechten genoten.

Het gebouw dat er nu bovenop staat is een breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen en schilddak over de eerste drie linkse traveeën; bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Hoekpenanten versierd met imitatiebanden.

Rechthoekige vensters met gietijzeren leuninkjes en bijkomende -lekdrempels die op de hoofdverdieping over de volledige gevelbreedte doorlopen. Hoofdgestel met kroonlijst op klossen. De begane grond werd gewijzigd.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch rijhuis met 16de-eeuwse kelder [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4472 (geraadpleegd op ).