Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4473

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Voormalig winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de schoenmaker P.W. Delang-Van Tongeren, naar een ontwerp door de architect Jean Le Roij uit 1877. De nieuwbouw vervangt het pand "Sint-Jacob de Mindere", het derde van een geheel van twaalf gekoppelde, traditionele breedhuizen met de namen van de apostelen. Deze werden omstreeks 1540 opgetrokken door Elisabeth de Meere, weduwe van Merten l'Hermite, op het erf van "de Kevie", het hoekhuis van Oude Koornmarkt en Pelgrimstraat, dat zij in 1513 hadden gekocht. De heer J. Lauwers liet in 1906 de winkelpui verbouwen tot een enkelhuisopstand door de aannemer Joseph Lathouwers.

Het winkelhuis Delang-Van Tongeren behoort tot het vroege oeuvre van Jean Le Roij, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot omstreeks 1905. Waar zijn architectuur aanvankelijk werd gekenmerkt door een conventioneel neoclassicisme, begon hij vanaf de jaren 1880 zoals vele van zijn generatiegenoten sporadisch de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe te passen.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, waarvan de hardstenen plint bewaard is. Van 1906 dateert de enkelhuisopstand met schijnvoegen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, cordonvormende lekdrempels en waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, met casementen op de borstwering; bijkomende oren op de eerste en onderdorpels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries, en een houten kroonlijst op tandlijst en gekoppelde voluut- en acanthusconsoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1877#146 en 1906#236.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298549 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Enkelhuis van twee traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen; nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel op arduinen plint waarvoor bouwaanvraag uit 1877 naar ontwerp van J. Le Roij voor P.W. Delang-Van Tongeren.

Begane grond van drie traveeën versierd met imitatiebanden en belijnende puilijst; rechthoekige bovenvensters in bandomlijsting op onderling verbonden lekdrempels: de borstweringen zijn verrijkt met paneelwerk, de penanten met kordons.

Als gevelbeëindiging: kroonlijst met tandlijst op bewerkte consoles afgewisseld met panelen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#146.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4473 (geraadpleegd op ).