erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
44736
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44736

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Rijselhof
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deel uitmakend van het zogenaamde "Het Rijselhof".

Het boerenhuis, volgens de huidige bewoners heropgebouwd in 1937 ter plaatse van het vroegere boerenhuis, is een neotraditionele hoevebouw uit het interbellum in rode baksteen en rechthoekige vensters met T-ramen met roedeverdeling en een markant onderkelderd volume met trapgevel uiterst links.

Karakteristieke dwarsschuur, ingeplant aan de walgracht en aan de toegang tot het erf, naar verluidt heropgebouwd na een brand in 1912. Het bakstenen gebouw onder zadeldak met pannen bevat van links naar rechts: koeienstallen, de dorsvloer toegankelijk via een brede korfboogvormige poort aan de erfzijde, paardenstal, koeienstallen en de schuur met in het dak verhoogde rechthoekige inrijpoort met rood geschilderd houtwerk. De stallen bevatten troggewelven, ijzeren ruiven, natuurstenen voederbakken en tussenschotten. Aan de straatzijde vormen onder een laag aanzettend dakschild zes staldeurtjes met rood geschilderd houtwerk een opvallend element.

Ruim vrijstaand wagenhuis onder pannen schilddak met drie open inrijpoorten. Het voormalige bakhuis is aangepast tot stal.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Rijselhof


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44736 (Geraadpleegd op )