erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4474

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van juffrouw H. Verdonck, naar ontwerp door Joseph Lathouwers uit 1906. Deze bouwmeester-aannemer was in Antwerpen actief in de periode 1900-1914. De nieuwbouw vervangt het pand "Sint-Pauwels", het vijfde van een geheel van twaalf gekoppelde, traditionele breedhuizen met de namen van de apostelen. Deze werden omstreeks 1540 opgetrokken door Elisabeth de Meere, weduwe van Merten l'Hermite, op het erf van "de Kevie", het hoekhuis van Oude Koornmarkt en Pelgrimstraat, dat zij in 1513 hadden gekocht.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. De pui is verbouwd, oorspronkelijk enkelhuisopstand van drie traveeën met schijnvoegen. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op de eerste verdieping geaccentueerd door doorgetrokken lekdrempels en een bewerkte borstwering, op de tweede verdieping met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#219.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.