Mandenmakerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mandenmakerij

Beschrijving

Voormalige mandenmakerij zogenaamd "Vannerie de Caprijke", opgericht eind 19de eeuw door Alfred Courtonne uit Rijsel, circa 1905 bewoond door Rodolphe Van Isacker, burgemeester van Kaprijke van 1938 tot 1944, die er een boom- en bloemkwekerij uitbouwde. Het tuinbouwbedrijf werd circa 1980 stopgezet. Huis volgens kadaster gebouwd in 1872 door handelaar Pierre Standaert, aangepast in 1907 door J. Claeys en R. Van Isacker, bijgebouwtjes en serres van 1907, serre vergroot in 1910.

Bakstenen huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Naar het noorden (spoorlijn) gerichte voorgevel; lijstgevel met centrale deurtravee uitlopend in driehoekig fronton. Begane grond gecementeerd en voorzien van schijnvoegen. Eertijds voorzien van dubbele buitentrap met ijzeren leuning naar deur op bel-etage, nu deurvenster met ijzeren balkonhek. Traveeën gevat tussen lisenen verbonden door boogfries. Fronton met oculus afgelijnd met fries gedecoreerd met terracotta siertegels. Achtergevel met verbouwde benedenverdieping (circa 1990) en drie rondboogvormige bovenvensters met vernieuwd schijnwerk. Zijpuntgevels gevat tussen lisenen, geveltop afgelijnd door baksteenfries, respectievelijk één en twee rondboogvormige zoldervensters met arduinen waterlijst.

Ten zuiden, bakstenen bijgebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Ten westen, bakstenen schuur onder zadeldak (pannen).

• VAN HULLE M., Kaprijke en Lembeke in oude foto’s, Eeklo, 1991, p. 94, 108.

Auteurs: Lanclus, Kathleen