erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
44741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44741
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Arbeidershuisje gelegen op de wijk Kerselare of 't Strop, waar ook, tot de sloop in 1918, de houten windmolen, zogenaamd Stropmolen stond, op de grens met Watervliet en Sint-Jan-in-Eremo. Volgens oude prentbriefkaarten het middelste huis uit een rijtje van drie gevat tussen de Smissestraat en de Molenstraat. Het rechter huis, de oude herberg "In de Sterre", is gesloopt. Huisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw, met voortuintje. Gecementeerde en witgeschilderde en verankerde gevel. Rechthoekige houten ramen aan weerszij van de licht getoogde deur, gevat in een omlijsting van baksteen met oren.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Arbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44741 (Geraadpleegd op )