Bakkerij

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bakkerij

Beschrijving

Rijhuis met voormalige bakkerij van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gepleisterde gevel met rechthoekige vensters, bovenvensters afwisselend blind, op arduinen lekdrempel. Eenvoudig hoofdgestel. Begane grond vermoedelijk in het tweede kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot winkelpui met centrale deur gevat in een gepleisterde betonnen omlijsting.

Het interieur bevat nog de oude structuur met zichtbare balklaag met versierde moerbalk, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. In de achterkamer, schildering van volks tafereel op de schouwboezem uit begin 20ste eeuw.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen