Sint-Philips

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis genaamd “Sint-Philips”, van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Het vormt het zevende van geheel van oorspronkelijk twaalf gekoppelde panden met de namen van de apostelen. Deze werden omstreeks 1540 opgetrokken door Elisabeth de Meere, weduwe van Merten l'Hermite, op het erf van "de Kevie", het hoekhuis van Oude Koornmarkt en Pelgrimstraat, dat zij in 1513 hadden gekocht. Van noord naar zuid droegen deze de namen: “Sint-Pieter”, “Sint-Jan de Evangelist”, “Sint-Jacob de Mindere”, “Sint-Andries”, “Sint-Pauwels”, “Sint-Jacob de Meerdere”, “Sint-Philips”, “Sint-Mattheeus”, “Sint-Simon”, “Sint-Berthelmeeus”, “Sint-Thomas” en “Sint-Matthijs”. Van deze reeks breedhuizen met trapgevels en getrapte aandaken (Pelgrimstraat 1 tot 21), is het nummer 13 als enige vrij gaaf bewaard. De overige werden verbouwd en verhoogd met behoud van de oude kern (nummers 3, 7, 17, 19 en 21), volledig heropgebouwd (nummers 5 en 9), ingrijpend gerestaureerd met reconstructie van de geveltop (nummer 15) of recent vervangen door nieuwbouw (nummer 11).

De trapgevel van acht treden, waarvan het vermoedelijk overhoekse topstuk is verwijderd, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Tot de latere verbouwingen behoort het verlagen van de inkomdeur door de aannemer Jean Baptiste Winders in 1856, en het aanpassen van de kruiskozijnen eerder in de 19de eeuw. De opstand werd omstreeks 1975-1980 gedecapeerd en hersteld. Aangepaste rechthoekige deur en vensters met behouden, kwarthol geprofileerde negblokken, maar een verlaagde latei en toegevoegde hardstenen lekdrempel. De tweeledige, oorspronkelijk door een omlopende waterlijst gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten. Het oorspronkelijk lagere middenluik met een latei op korbelen, wordt geflankeerd door kloosterkozijnen. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en druiplijst, waarboven een balkgat, doorbreken de topgeleding.

• DERYCKE I. 1992: Het ontstaan van de Pelgrimstraat, Jaarboek Cornelis Floris 1992, 82-103.