Classicistisch herenhuis

Gemeente Kaprijke

• Adrescontrole Kaprijke (adrescontroles: 15-01-2008 - 15-05-2008).
  • Inventarisatie Kaprijke (geografische inventarisatie: 01-08-2000 - 31-05-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenwoning met een gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevelarchitectuur in classicistische stijl uit het einde van de 18de eeuw. Symmetrisch opgebouwde gevel met drie middentraveeën gevat tussen twee markante Ionische kolossale pilasters. De opvallende centrale rondboogdeur met sierlijk traceerwerk in het bovenlicht is gevat in een rechthoekige geprofileerde omlijsting met kroonlijst op consoles. De borstwering tussen de bouwlagen is verfraaid met spiegels versierd met rozetten en gevat tussen consoles waarop de dorpels van de bovenvensters rusten. De interieurinrichting en afwerking is volledig aangepast bij de opdeling en verbouwing tot appartementen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen