Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4479

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G. Ransbotryn, naar een ontwerp door Petrus Josephus Ryssens-Van Camp uit 1880. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van midden jaren 1860 tot de vroege jaren 1900. Tot de bouw behoorde een koetshuis achteraan op het perceel.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de bewerkte puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de getoogde koetspoort met sluitsteen, het balkon van de bel-etage met uitgelengde voluutconsoles en een smeedijzeren borstwering, en de omlijste bovenvensters. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van achtereenvolgens rechthoekige en getoogde vensters, vlak omlijst op de begane grond en in het risaliet. Deze laatste zijn respectievelijk geaccentueerd door een getoogde en een mijterbogige waterlijst, de eerste doorgetrokken, de tweede bekroond door acroteria. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, fries en houten kroonlijst, gekornist op een tandlijst en trigliefen in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de poort en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren leuningen van de vensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1250.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298547 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bouwaanvraag voor het bouwen van een burgerhuis met koetshuis uit 1880 naar ontwerp van architect Rijssens-Van Camp in opdracht van G. Ransbotryn.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met licht vooruitspringend poortrisaliet. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters, respectievelijk in band- en riemomlijstingen steunend op de kordonvormende lekdrempels. Meer uitgewerkte mouropeningen in het zijrisaliet; getoogde poort onder gelede latei met sluitsteen, geflankeerd door de uitgewerkte consoles van het balkon op de bel-etage; laatstgenoemde met ijzeren leuning en deurvenster in brede vlakke omlijsting met bekronende gebogen waterlijst; venster van de derde bouwlaag met waterlijst in mijterboogvorm. Als bekroning: gelede architraaf, fries - in risaliet versierd met trigliefen en tandlijst-, kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1250.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4479 (geraadpleegd op ).