erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
44792
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44792

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Boerenwoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12/12/2002. Het boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, van acht traveeën en één bouwlaag afgedekt met een pannen zadeldak, is haaks ingeplant op de straat met de voorgevel naar het westen gericht. In de verankerde en gewitte voorgevel op een grijs geschilderde en gecementeerde plint is de deur centraal geplaatst. De getoogde deuropening wordt geaccentueerd door een uitspringende en grijs geschilderde bakstenen omlijsting op neuten, met oren en een gebogen kroonlijstje. Traditioneel zijn de vensters voorzien van houten kozijnen, met een houten roedeverdeling onderverdeeld in kleine ruitjes. Het onderste deel van de kruiskozijnen is aan de buitenkant afgesloten met groen-wit geschilderde luikjes. De zijpuntgevels zijn afgewerkt met vlechtingen. Het zijdelings aan de straat palend woongedeelte was naar verluidt vroeger een winkeltje. Een aparte voordeur in een omlijsting van grijs geschilderde baksteentjes gaf toegang tot de winkel.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44792 (Geraadpleegd op )