Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Hendrik Krekel, naar een ontwerp uit 1889.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Rijwoningen met enkelhuisopstand van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een geblokte begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema. Rechthoekige, vlak omlijste inkomdeuren in de uiterste traveeën, flankeren de brede getoogde vensters in geriemde omlijsting met onderdorpel van de begane grond. De eerste verdieping onderscheidt zich door gebundelde rondboogvensters, met een sluitsteen en een geprofileerde booglijst op diamantkopimposten, en een casement tussen voluutconsoles als onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst met windveren op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De rechthoekige dakkapel met gebogen fronton wordt telkens geflankeerd door oeils-de-boeuf met klauwstukken en een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschrapers.