erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
44803
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44803

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met door ijzeren hekwerk afgesloten voortuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens het kadasterarchief gebouwd in opdracht van deurwaarder I. De Vrieze in 1908. Bakstenen top- en lijstgevel met motieven ontleend aan de neorenaissance. Decoratieve verwerking van verschillend gekleurde geglazuurde baksteen, decoratieve onderdelen van zandsteen en plint van arduin. Gebogen muuropeningen onder markerende booglijsten met diamantkoppen. Rondboogvormige bovenvensters. Friezen met witgegelazuurde en rode baksteen. Links, uitspringend vensterrisaliet eindigend op een opvallend versierde puntgeveltop met fronton en obelisken. Erkervormige uitbouw op de begane grond, bekroond door ijzeren balkonhek. In geveltop, tweelicht voorzien van een gecanneleerd deelzuiltje. Rechthoekige deur met beglaasd paneel met identiek ijzerwerk als balkonhek. Eenvoudige achtergevel met geëtst glas met reigermotief in trappenhuis. Blinde zijgevels, links met aangebouwde kantoorruimte onder plat dak.

Interieur grotendeels gewijzigd en gerenoveerd, met behoud van de trap en de twee kamers rechts met marmeren schouwen, plafond met rozet in stuc en deuren tussen de kamers met vier panelen, beschilderd met reigers en flamingo’s en onderaan met vogel op takken met bessen.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44803 (Geraadpleegd op 10-05-2021)