erfgoedobject

Twee boerenarbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
44809
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44809

Juridische gevolgen

Beschrijving

De goed bewaarde gekoppelde boerenhuisjes zijn ingeplant ten zuidoosten van een met gras begroeid voorerf. De pittoreske huisjes van vier traveeën onder doorlopend zadeldak met pannen dateren vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw.

Het rechter huis, nummer 48, is gerenoveerd en in gebruik als buitenhuisje. De verankerde voorgevels zijn witgeschilderd op een gepikte plint, nummer 50 met cementering. De houten kruiskozijnen met bewaard houtwerk, zijn voorzien van kleine roedeverdeling, diefijzers en groen-wit geverfde luiken voor de onderste helft van het kozijn. Eenvoudige gebogen deurtjes zonder omlijsting gaven toegang tot de huiskamer. De zijgevels zijn afgewerkt met aandaken en vlechtingen. Beide huisjes worden geflankeerd door aangebouwde stalletjes met houten bebording, afgedekt door pannen zadeldak. Binnenshuis, bewaarde enkelvoudige balklaag in beide huisjes, nummer 48 heeft ook nog de brede haard voorzien van een haardlijst op zandstenen consoles.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee boerenarbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44809 (Geraadpleegd op 15-05-2021)