Onderwijsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouw

Beschrijving

Hoog breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw; als voormalige uitbreiding van de vrije school (zondagsschool en meisjesschool), achter aangebouwd tegen de huidige parochiezaal; wellicht vanaf 1910, na oprichting van de nieuwe meisjesschool aan Terwalle, in gebruik als woning. Diepe tuin ten noorden met afsluiting van betonplaten grenzend aan Heringstraat. Sobere, verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen uitziend op de tuin.

Laag bijgebouw onder zadeldak palend aan Sint-Apolloniaplein. Deels gecementeerde baksteenbouw met toegangspoort in voorts blinde straatgevel.

Bakstenen tuinmuur tussen bijgebouw en ijzeren tuinhek links.

• VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de Geschiedenis van Elst, Een dorp in de Vlaamse Ardennen (5), in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 7-8.