erfgoedobject

Onderwijsgebouw

bouwkundig element
ID: 44815   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44815

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoog breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw; als voormalige uitbreiding van de vrije school (zondagsschool en meisjesschool), achter aangebouwd tegen de huidige parochiezaal; wellicht vanaf 1910, na oprichting van de nieuwe meisjesschool aan Terwalle, in gebruik als woning. Diepe tuin ten noorden met afsluiting van betonplaten grenzend aan Heringstraat. Sobere, verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen uitziend op de tuin.

Laag bijgebouw onder zadeldak palend aan Sint-Apolloniaplein. Deels gecementeerde baksteenbouw met toegangspoort in voorts blinde straatgevel.

Bakstenen tuinmuur tussen bijgebouw en ijzeren tuinhek links.

  • VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de Geschiedenis van Elst, Een dorp in de Vlaamse Ardennen (5), in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 7-8.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onderwijsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44815 (Geraadpleegd op 27-09-2020)