erfgoedobject

Noordzeezwembad

bouwkundig element
ID
44824
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44824

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Noordzeezwembad
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Noordzeezwembad
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Noordzeezwembad. Ingehuldigd in 1976. Er bestaan reeds plannen voor een zwembad te Blankenberge sinds 1945. Het gemeentelijk zwembad heeft ook een toeristische functie. Er wordt gebruik gemaakt van gefilterd zeewater. Aanvankelijk is er een binnenbad en een buitenbad met lig- en speelweiden. Het buitenbad en de omgeving ervan worden in de jaren 1990 echter ingenomen door het Sea Life-center en de Zeehondenkliniek zogenaamd "Otterland".

Vrij imposant gebouw naar ontwerp van architect H. Rieder (Gent) zie inhuldigingsplaat binnen in het gebouw. Typische elementen voor de architectuur van de jaren 1970. Gebruik van eenvoudige, in de tijd duurzaam geachte materialen 'in ruwe vorm' zoals beton en donkere sierbaksteen. Markerende volumes onder platte en schuin oplopende daken. Nog enkele typische gebouwtjes uit de omgeving onder meer voormalige conciërgewoning en buitenloket (klein betonnen hokje).

  • S.N. 1976: Zwem- en rekreatiecentrum "De Noordzee" officieel geopend, Info Blankenberge 5.45, 12-15.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Noordzeezwembad [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44824 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.